fredag 24 maj 2013

Ett litet tips i vardagsstressen!

Den här sidan är kanske inte så dum om man har brist på idéer:
Vadfanskajaglagatillmiddag?
Mycket köttiga förslag, förstås, men som bekant är vi veganer bra på att konvertera kött till tex sojakött och annat fiffigt! Men exempelvis löksoppa och lasagne är ju tips som inte ens behöver veganiseras.
Och passar inte det första förslaget är det bara att klicka vidare!
// Myran

Grova bullar

Då snackar vi ju om frallebullar, matbullar, frukostbullar osv, inte kanelbullar eller åt det hållet!

Det här receptet är pisse-enkelt och blir till goa bollar morgon och kväll. Det tar ca 2,5 timmar att göra, varav mycket av tiden är jäs- och ugnstid.
A must have!

1 paket jäst
13 dl fingervarmt vatten
1 msk salt
6 dl valfri rolighetsingrediens! Exempelvis solrosfrö, linfrö, sesamfrö, torkad frukt, valnöt, annan nöt, havregryn, ja, ni fattar. Funkar finfint att blanda olika fröer och grejer. Valfriheten!
7 dl ekologiskt rågmjöl
2 L vetemjöl

Börja med att blanda jäst, vatten och salt. Rör ner de 6 dl valfriheter och fyll på med rågmjölet. Bearbeta ner vetemjöl bit för bit tills du har som en fin deg. Låt degen jäsa en timme.
Efter jäsningen formas 24 bullar som läggs ut på plåtar (med papper under, rekommenderas). Mitt tips är att platta ut bullarna så mycket det går. Mina blev nämligen på sina håll fotbollrunda, vilket är lite mindre ätvänligt, tycker jag.
Efter detta kan man låta dem jäsa lite till medan ugnen värms upp till 250¤.
Bullarna ska sedan, plåt för plåt, gräddas i 20 minuter.
Och sen vet ni vad som gäller - skär upp och smöra med en kopp te till. Plus förstås att frysa ner i påsar med kanske fem i varje påse.
Toppenbullar!
Funkar säkert att göra limpformat av om man hellre vill det.

Ät gott och må väl!
// Myran

onsdag 8 maj 2013

Mymlans höstsås med pasta

Nej, vad säger ni, är det inte höst?
Nå, jag har ett stort lager med morötter som jag behöver göra något med så då kom den här rätten väl till pass. Maträtten är enkel men ändå speciell, och det är min mor som har lärt mig den (och antagligen även uppfunnit den).

Morötter
Palsternackor
Zucchini

Riv ner så mycket du känner att du är sugen på av ovanstående grönsaker.
Låt sedan småkoka med

Röda linser
Vatten

(även här litar jag på din smak och ditt omdöme när det kommer till mängd).
Det brukar räcka med att koka i ca tio minuter. Fyll på med

Havregädde

om/när vattnet kokar bort och maten riskerar att bränna fast. Under tiden kan den som är lite smart passa på att koka pastan.
Sista steget är kryddan. Den är här synonymt med

Ingefära (riven eller pulver)
Vitlök
Lite sojasås
Peppar och salt

Sedan är det bara att servera denna mustiga sås i djupa skålar med oljig pasta (jag häller alltid på lite oliv/rapsolja på den färdigkokta pastan) i botten.

Garanterat gott.

Glad sommar!
// Myran

onsdag 1 maj 2013

Citronglass!

Nu ska jag tipsa om den godaste glassen!
Eller i alla fall en av dem.

För glassbas behövs:
1 dl sojamjölk
2 dl sojagrädde
1 dl socker

Blanda socker och mjölk och värm upp i en kastrull. Rör ner grädden och saften från en citron. Kyl sedan smeten antingen i kylskåp eller frys (beroende på hur länge man vill vänta, men det ska inte frysa).
Efter det åker glassmaskinen fram. Har du ingen maskin ska det tydligen gå att sätta in glassmeten i frysen, ta ut den och röra, sätta in, ta ut och röra tills det känns som att den är klar. Jag har inte provat men prova ni! Övning ger färdighet och framförallt ger det mycket glass och det kan aldrig vara negativt.

// Myran

Valborgsmiddagstips

Nu har jag precis letat fram kameran och med den kom orken att ta itu med alla oskrivna blogginlägg.
Jag lyckades till och med blaffa upp lite av gårdagens rester så att det blev nästan lika fint och ta den där bilden jag retade mig så på att jag inte kunde ta igår när jag inte hittade kameran.

Det är lätt att tro att det ni ser på bilden är potatismos och stekta sojafiléer.
Så är det icke! Skenet bedrar, mina vänner.
Detta är nämligen veganska "revbensspjäll" med kall potatissallad.
Det tar hundra år! Recept finns på denna finfina blogg.
Potatissallad är enklare. Jag gjorde så här:
Jag skalade ca åtta potatisar. Är man smart tar man ju nån fast sort men jag är inte smart så jag tog mjölig sort som stått i ett skåp och utvecklat små tjocka lila antenner. Funkar också.
Potatisen kokar tills den är klar. Sedan gör man mindre bitar av den och blandar med lite grädde man hittar i kylskåpet, så pass mycket olja att det inte känns torrt, en liten näve sesamfrön och lite uppkokta gröna bönor (se så fina!).
Det här utgör en fin och god valborgsmiddag. Sedan kan man strunta i brasor och skit och stanna inne och spela gamla Nintendo istället.

Glad 1 maj!

// Myran