onsdag 24 december 2014

Lucka 24: Det snabbaste julbordet

Att göra en julkalender ställer vissa krav.
Jag har hållt mitt löfte och uppdaterat varje dag, även om det ibland har blivit väl sent på kvällen. Jag har försökt att blanda upp så att det inte bara blir mat, men inte heller bara en massa godis, och förstås några julklappstips och andra idéer som rör sig utanför köket.
Och nu är den stora dagen här. Då vill man ju briljera. Komma med något extra. Den bästa luckan hittills.
Förstå vilka krav!

Men jag sänker förväntningarna nu. Rejält.
Min sista lucka blir en utsträckt hand till den som inte hann, orkade eller kunde göra ett sprudlande, snyggt och imponerande julbord. Den som snart är på väg till släkten där hen kommer att få plocka ut några potatisar och en klick senap och kanske knäcka några nötter till efterrätt. Släkten kommer att antingen skratta åt dig, försöka tvinga i dig köttbullar eller tro att du har en ätstörning. Ingen kommer att tycka att det här med veganism verkar vara en bra idé.
Hinner du springa inom en affär innan du far?
Här kommer mina tips på världens snabbaste julbord:

Grund: Finns det potatis på plats så kan du ha det som grund. Om inte, gör en fräsch couscoussallad med saffran, lite rapsolja, salt, peppar och nötter. Hacka i en paprika eller riv ner morot om du vill.

Kål: Hittar du ett litet rödkålshuvud eller en liten påse grönkål, lägg den i kundvagnen. Plocka en apelsin från frukthyllan och när du kommer fram: hacka eller riv kålen och pressa apelsinsaft över grönkålen eller skär apelsinbitar ner i rödkålen.

Istället för kött: Är du i en större affär så kanske du hittar några veganska godsaker i frysen, men jag förutsätter att du går och panikshoppar i världens minsta butik som på sin höjd har en två år gammal påse quornfärs att erbjuda.

Skippa då köttimitationerna och kör på klassikern, bönor. Köp en burk kikärtor eller röda bönor och blanda ihop en god bönsallad med dressing av senap och olja.
Du kan också göra en god bönröra att ha till maten, med röda bönor, salt, peppar och mycket pressad citron. Funkar perfekt som pålägg på en knäckemacka också.

Efterrätt: När de andra äter risgrynsgröt eller ris a la malta, vad äter du då? Den här är svår. Men jag föreslår att du plockar med dig en banan som du sedan skivar upp och steker (helst i mjölkfritt margarin men om du inte hittar det får olja duga) med en klick sirap och en nypa kanel på medelvärme några minuter. Servera med lite nötter och mandlar på toppen så har du ditt grötsubstitut!

Smågodis: en ask After eight, Wienernougat eller en påse röda Marianne.

Köplistan alltså:
Couscous
Rapsolja
En påse saffran
Hasselnötter och mandlar
Paprika/morot
Röd- eller grönkål
En apelsin
En citron
En burk röda bönor eller kikärtor
En banan
Sirap och kanel
After eight, Wienernougat eller Marianne

Slut!

God jul mina vänner och hoppas att ni alla får en fin grön dag!

Kram från Myran

tisdag 23 december 2014

Lucka 23: Sista minuten-klappar

Dags för ett sista klapptips.
Kanske till dig själv? Eller någon annan. Några saker som bör gå att fynda så här dan före dan.
Jag har valt ut några saker som är varma och goa i vintermörkret - men inte gjorda av djur!


1. Gosiga sockar.
Skippa ulltossorna och investera i fluffiga, mjuka polyesterstrumpor. De håller värmen som tusan kan jag lova. Dessutom kommer de i fina färger och känns som att krama ett gosedjur.
Hittas i vanliga klädaffärer på strumpavdelningen. Mys!


2. Fleecestrumpbyxor.
Ett måste för den som vill ha kjol vintertid. Unna benen lite gott i kylan. Väldigt bekväma är de också.
Hittas också i vanliga klädaffärer men senast jag köpte sådana var faktiskt på netto.


3. Buff.
Ja, den kallas så, den där lite stretchiga, tunna tygsaken som funkar så bra att ha runt halsen, dra upp över näsan eller till och med ha runt huvudet. Titta i sportaffärerna, buffarna finns i mängder av mönster och färger så alla kan hitta något som passar. Själv har jag en med grodor på och den är handsydd. Så de går ju att sy hemma också men då får du vara allt bra snabb för julafton är ju imorgon…

Lycka till med klapparna!

måndag 22 december 2014

Lucka 22: Lakritskola

Ernst alltså.
Vi stängde av tv:n sist för då körde han bara järnet med inälvor av alla dess slag och det var inte så givande att kika på.
Men det här receptet ligger han tydligen bakom och det låter ju betydligt trevligare. Nu gör jag så att jag snor det rakt av! Hoppas det finns tid att testa nån kväll. Just idag är vi för trötta både Paddan och jag.

Ernst lakritskola med citron

3 dl socker
1 dl sirap
3 dl sojavispgrädde
3 msk kakao
3 tsk lakritspulver
Rivet skal från en citron
1 tsk flingsalt

Klä en form med ett bakplåtspapper. Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning med träslev.
Tillsätt kakaon när sockerblandningen blivit jämn. Koka nu tills blandningen blivit lite rinnig. Droppa lite av blandningen i vatten och gör ett "kulprov". Om kulan blir bra, ta av kastrullen från plattan och låt svalna en aning.
Tillsätt lakritspulvret och vispa ordentligt.
Häll kolablandningen i formen och strö till sist över citronraspen och flingsaltet.
Ställ in formen i kylskåpet och låt stelna. Tag sedan ut den stela kolan och skär i önskad storlek och slå in i bakplåtspapper.

söndag 21 december 2014

Lucka 21: Morotslåda

Finskt så det förslår.
Ett sött tillbehör på bordet, i bjärt kontrast med den beska senapen och kryddiga kålen. Det är ju det som är så kul med julbord: mångfalden av smakupplevelser.

Hur gör du morotslådan då?

Sätt ugnen på 200 grader och koka 1 dl råris i 45 minuter. Skala och dela 1 kg morötter och koka dem mjuka. Mixa morötter och ris till en smet och blanda i 3 msk havregrädde. Salta och peppra och häll ner i en form. Grädda i ugnen i 45 minuter.

Hyvää joulua!
(jag tror att det där betyder god jul på finska, rätta mig om jag har fel!)

lördag 20 december 2014

Lucka 20: Risgrynsgröt

Risgrynsgröten är egentligen inte så svår att tillverka. Det är bara att titta på rispåsen och följa dess instruktioner så är du hemma.
Men det kan ju mycket väl sitta någon där ute som har riset men saknar påsen och därför lägger jag upp ett recept här också!

1,5 dl grötris
3 dl vatten
3-4 dl sojamjölk (eller havre, välj själv)
kanelstång
salt

Koka upp riset i vattnet och en nypa salt. Rör runt och låt sedan småkoka på svag värme under lock i 10 minuter.
Tillsätt sojamjölken och kanelstången, rör om och lägg sedan på locket. Nu ska gröten stå i 40 minuter på svagaste värmen på spisen.
När tiden har gott, smaka av och servera.

God jul!

// Myran

fredag 19 december 2014

Lucka 19: Senaps"sill"

Min barndoms favorit på julbordet: senapssill.
Fast i en bättre version!

Skala och strimla en aubergine i "sillabitar" som sedan kokas i några minuter för att bli mjuka och mer tuggvänliga. Pressa ur vatten, salta kraftigt och låt vila.
Såsen görs av:
5 msk senap
2 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
½ dl havregrädde
salt och peppar
ev. lite dill
Blanda ihop såsen, rör sist ner olja och grädde. Krydda och tillsätt auberginebitarna.
Lycka till och simma lugnt!

onsdag 17 december 2014

Lucka 18: Kryddig rödkål

Rödkålssallad är givet på mitt julbord. Helst ska den vara lite ljummen och smaka lite sött.

Här kommer ett höftat recept:

500 g rödkål
1 dl russin
en lök
margarin
sambal oelek
citronsaft
kanel
lite socker
vatten och grönsaksbuljong

Skär både löken och rödkålen i tunna strimlor. Stek på medelvärme i en klick margarin tills kålen börjat mjukna. Häll på några dl vatten och lite buljong och smaksätt med kryddorna. Smaka dig fram så att det blir lagom sött och kryddigt. Låt småkoka i tio minuter tills vattnet nästan har absorberats. Tillsätt sist russinen, låt dem värma på en stund till.

Snyggt på tallriken! Juligt så det förslår! Nu kör vi!

// Myran

Lucka 17: Snälla klappar

Dagarna springer iväg så jag skyndar mig att skriva ner några fler julklappstips medan tid ännu finnes.
Den här gången är det varken böcker eller film som står på önskelistan, utan vanlig, hederlig välgörenhet, precis i julens anda.

Det finns tusen organisationer där ute och alla har vi våra hjärtefrågor. Eftersom det här är en veganblogg har jag samlat några tips på julgåvor som förbättrar tillvaron för djuren i den här världen. Allt från hemlösa katter i närbygden till utrotningshotade arter på andra sidan jorden. Det är bara att välja och vraka.
Många av de större organisationerna har också gåvoshoper där man kan köpa böcker, pins, gosedjur och så vidare, men jag siktar in mig helt på det osjälviska skänkandet.

WWF, Världsnaturfonden
Här kan du ge en slant och få ett riktigt fint kort tillbaka att ge bort. Tjuvjakten är ett ruskigt globalt problem som WWF jobbar en hel del med att komma till rätta med. Vet du någon som har tiger som sitt favoritdjur? Då är saken biff! (Bönbiff alltså.)

Forska utan djurförsök
Den här föreningen jobbar ständigt för att hitta bättre metoder än att prova mediciner och tabletter på råttor och apor. En framtid där inga djur spenderar sina liv i ett laboratorium och dör i förtid av framkallade sjukdomar, det vore nåt!

Kattfotens katthem i Halmstad
Vill du göra lokal skillnad så är Kattfoten ett givet alternativ. Föreningen går ständigt på knäna och kämpar hårt för att hjälpa alla de tamkatter som lämnats vind för våg av oss människor. Kattfoten brukar också sälja almanackor så vill man ändå ge bort något "roligare" än bara ett gåvobevis så kan det vara en fin klapp för kattälskare.

Djurskyddet
Skyddlösa före detta husdjur finns det tyvärr gott om i hela landet och på den här sidan kan du ge en mer generell gåva till alla dessa små. Om inte kattungen på gåvobeviset har charmat dig - klicka vidare på sidan så ska du se att du hittar något som passar.

Naturskyddsföreningen
Det här är ingen renodlad djurorganisation, men räddar du en skog, bidrar till ett bättre hav eller värnar om den biologiska mångfalden så gör du automatiskt en god gärning för djuren. Dessutom kan du välja att satsa din peng på bevarandet av en viss djurart.

Greenpeace
Samma sak gäller för Greenpeace: kämpar du emot palmoljeindustrin eller utfiskningen av haven så har du många tacksamma djur på din sida.

Svenska djurambulansen
Här får du själv rita en fin teckning eller skriva ett snyggt kort att ge bort. Djurambulansen ser till att skadade och sjuka djur får vård och slipper lida. Skönt att veta!

Djurens rätt
Den klassiska föreningen för djurvänner av alla slag. Pengarna går till Djurens rätts arbete som pågår inom flera olika områden, till exempel kampanjer mot djurförsök och pälsindustri.


Hoppas ni hittade något som kändes rätt.
Annars finns ju mina tidigare klapptips, och jag tror nog att det kan komma ett inlägg till på samma tema innan dopparedagen är här...

tisdag 16 december 2014

Lucka 16: Pepparkaksbollar

Nu är det inte mycket mer än en vecka kvar till julafton och jag har inte ens hunnit baka pepparkakor.
Vojne vojne.
Får man fuska?

Jag hittade ett recept på pepparkaksbollar som jag provade. De påminner väldigt om vanliga chokladbollar fast med lite juliga kryddor istället för kakao. Där slog jag två flugor i en smäll för jag har inte hunnit göra marsipanfigurer heller, som jag hade tänkt... men den gick åt nu istället.

Prova?

Blanda 3 dl havregryn med 1 msk malen ingefära, lika mycket kanel och 1 tsk hackad eller malen kryddnejlika (jag hade bara hela så jag gick loss med kniven).
Riv ner 200 g mandelmassa och mosa ner 100 g margarin i smeten. Pressa ner lite apelsinsaft och rör ihop. Forma bollar som rullas i pärlsocker.

Oj, lätt var det i alla fall. Nu blir det bollar till glöggfikan!

måndag 15 december 2014

Lucka 15: Vego filmklappar

Nu börjar det bli dags att beställa om man köper sina klappar över nätet.
Jag tänkte tipsa, precis som jag tidigare tipsade om bokklappar, om några olika filmer med bra tema som blir fina klappar till hela familjen!


Till de yngsta:
Samson och Sally
Tecknad mysig och lite läskig äldre film om två små valar som följs åt i vått och torrt. Det största hotet mot friden är människorna, eller "järndjuren" som de kallas. Både den här filmen och boken som den bygger på (Kaskelotternas sång) var favoriter för mig när jag var liten.

Till lite större barn - och alla andra:
Flykten från hönsgården
Ruskigt kul, cool och spännande film för hela familjen. Hönorna på den hemska mrs Tweedys hönsfarm testar alla tänkbara sätt att ta sig över stängslet innan de hamnar i varsin kycklingpaj. Hur ska det gå, får de sin frihet till slut? Alla som sett kortfilmerna om Wallace och Gromit vet att Aardmans fantastiska leranimationer inte har någon övre åldersgräns.

För den vuxna publiken:
Noah
Vi har hört den bibliska berättelsen om Noak som byggde en båt och räddade två av varje djurart från den stora översvämningen. I den här pampiga filmversionen lär vi känna en bister Noah som vägrar äta djur och när en övertygelse om att planeten mår bättre utan människor. Varenda djur i filmen är för övrigt datoranimerat vilket innebär att inga djur utnyttjats och skadats under produktionen av filmen.

Blackfish
Djur i fångenskap är en blomstrande industri, från cirkusens hunsade elefanter till de livströtta lejonen på zoo. Vi människor älskar att inbilla oss att vi kan tämja och kontrollera naturens vildhet. Den här fängslande dokumentären handlar om späckhuggaren Tilikum som spenderar sina dagar på en akvariepark i USA. Hittills har tre människor dött i hans närhet. "Blackfish" försöker ta reda på varför och även ifrågasätta vårt sätt att handskas med vilda djur.

Delicatessen
I den här framtidsdystopin lever människorna i fattigdom och nöd. Men i ett skruttigt gammalt hyreshus bor en slaktare som varje dag styckar och säljer kött, samtidigt som de boende i huset försvinner en efter en...
Låter läskigt va? Ingen fara, gänget som har gjort den här filmen har också gjort Amelie från Montmartre så var beredd på en poetisk, absurd, romantisk och humoristisk filmpärla.

Mycket nöje!

// Myran

söndag 14 december 2014

Lucka 14: DIY mistel

De senaste åren har jag alltid köpt hem en kvist av mistel i advent. Men det kostar ju lite pengar och blir tråkigt när den vissnar och bladen ramlar av. Så jag började fundera på om jag kunde göra ett eget mistelpynt att plocka fram och glädjas åt, år efter år.
Kunde jag det då?
Ja, det kunde jag!

Den blev riktigt fin och nu vill jag sprida den här idén vidare.

Vad behövs?
En rulle ståltråd
Ett verktyg att böja och knipsa av ståltråd med
En näve runda vita pärlor eller knappar
Ett par meter glansigt grönt band, ca 2 cm brett

Utgå från en bild av en mistel och forma ditt eget knippe av ståltråd. Snurra gärna två trådar runt varandra för att få en mer stabil men ändå böjbar kvist.
Knyt fast pärlorna i par lite här och där på knippet med hjälp av mindre bitar ståltråd.
När du är nöjd med din konstruktion kan du börja linda kvistarna med det gröna bandet.
Linda hårt och tätt så att du inte lämnar glipor. När du kommer till en kvists ände klipper du upp bandet ca tre centimeter och gör en dubbelknut så att bandets ändar sticker ut och bildar bladen på växten.
Linda runt hela och knyt här och var. Om tyget fransar sig kan det hjälpa att elda försiktigt med en tändsticka på kanterna.
Glöm inte att lämna en ståltrådsögla längst upp så att du kan hänga upp din mistel!

lördag 13 december 2014

Lucka 13: Saffransglass

Juletid och glass kanske inte har någon självklar koppling. Visst kan man smula några pepparkakor över sin vaniljglass för att få till rätt smak men det vanligaste är kanske att vi föredrar varma godsaker framför kyliga desserter.
Men det kan vi lägga av med nu. Här kommer ett nytt tips på glassmak som passar som handen i vanten en blåsig Lucia-dag!

Du behöver en glassmaskin till det här, samt
500 g soyghurt
1-2 dl socker
2 msk sirap
ett paket saffran

Blanda alla ingredienser utom soyghurt i en skål. Rör ihop med soyghurten. Smaka av och tillsätt mer sirap om du vill, tills du hittat en bra balans mellan sötma och sting.
Kör i din glassmaskin i ca 15 minuter eller tills smeten har blivit glassig.
Enkelt och annorlunda och gott såklart!


fredag 12 december 2014

Lucka 12: Auberginebollar

Idag har det varit fullt ös med klappletande och grejer så nu är jag lite matt i pälsen.
Här kommer i alla fall dagens tips, ett supergott och enkelt recept på bollar som passar lika bra på julbordet i stället för köttbullar, som till fredagsmyset ihop med potatisklyftor och vinsås.
(Ni vet ju hur jag känner för auberginer... De borde kanske ha en egen tagg här i bloggen?)


Auberginebollar

2 auberginer
2-3 msk olja
3 skivor vitt bröd
4 msk vatten
2-3 msk mjöl
vitlök
salt och peppar

Först ska auberginerna mjukas upp i ugnen på 200. Dela dem och pensla med olja. Låt dem vara i ugnen i ca 30 minuter.
Skrapa ut auberginernas innehåll när de har svalnat och hacka eller mixa till en smet.
Dela brödskivorna i små bitar och rör ner, pressa i någon klyfta vitlök och häll i lite vatten. Rör ner mjölet och skapa en smet som varken är för tjock eller för lös med hjälp av mer vatten eller mjöl om det behövs. Låt stå i några minuter.
Rulla sedan till bollar och stek dem i några minuter.
Auberginebollarna funkar bra att frysa in och ta fram några dagar före jul!

// Myran

onsdag 10 december 2014

Lucka 11: Snökulor

Den finaste presenten är den man gör själv. Eller, om man har tummen mitt i handen, den fulaste.
Men nu ska vi inte vara såna.
Förra året gjorde jag snökulor som jag hivade ut till folk och fä i bekantskapskretsen. Kul är det och fint blir det.
Jag härmade den här bloggen.

Detta behövs (för en kula):
en glasburk med lock, förslagsvis en vanlig liten syltburk eller liknande
en eller flera små plastfigurer eller annan passande pryl som ryms i burken, i vattentåligt material
glitter
fint snöre eller band
vattenfast lim
glycerol, färglöst diskmedel eller babyolja
vatten

Tvätta noga ur burken och torka den. Koka vattnet och låt det svalna.
Sätt fast figuren på insidan av burkens lock med lim och ställ att torka. Tänk på att inte välja en för låg figur eftersom en bit kommer att döljas av lockets kant.
Häll vatten i burken, men fyll den inte helt. Figuren ska ju också få plats.
Häll ner lite glitter. Lite till. Äh, lite till! Såja.
Tillsätt en tesked glycerol och rör runt.
Limma på kanten av lockets innersida och skruva fast ordentligt på burken. Knyt ett fint snöre runt snökulans "rot", dvs där locket och burken möts, eller limma ett fint band runt kanten av locket.

Så där ja. Så kan man hålla på en hel kväll så är alla klapparna kirrade sen.
Och om inte så finns ju den här listan.
Håll tungan rätt i mun och lycka till!

// Myran

tisdag 9 december 2014

Lucka 10: Julig banankaka

Jag är typen som köper stora klasar bananer jämt och känner mig nyttig, men sen inte äter upp dem. Brunprickiga stackare som ligger och börjar locka till sig flugor i fruktkorgen. Så blir det ibland.
Men då finns banankakan. Ni vet, en sockerkaksliknande smet som slukar alla gamla bananer och spottar ut en fin, brungräddad kaka.

Jag bestämde mig för att jula till receptet så här i decembertid. Prova det här:

4 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
Blanda ihop.
Smält 50 g margarin och rör ner tillsammans med 1 dl pressad apelsin och 1 dl havremjölk. Mosa ner två bananer. Häll smeten i en form som är inoljad och "bröad" med kokos. Grädda i en knapp timme på 200° och servera.

Hoppas det smakar mums.

// Myran

Lucka 9: Griljerad kålrot

Klassikernas klassiker på julbordet, vad är det?
Något som skärs i skivor och läggs på smörgåsen, med senap på...
Såklart: den griljerade kålroten!
Andra kanske köper Astrid och apornas sk*nka eller gör en egen variant av seitan. Men inte jag. Den kokta och ugnsgriljerade kålroten är min ständige följeslagare, år efter år. Den är god, unik och dessutom relativt lätt att prova på för nybörjare.

Men hur blir den till, denna beryktade, närmast legendariska griljerade kålrot?

Jo:

Du skalar och kokar en kålrot, inte allt för stor, i en dryg liter vatten med grönsaksbuljong, några korn kryddpeppar och vitpeppar och några lagerblad för att ge smak. Efter ungefär en timme kan du känna med provsticka om den har börjat mjukna. Hur länge den ska koka beror förstås på storleken. Den ska ju inte bli sönderkokt, men samtidigt ska den gå att skära i skivor utan att du behöver använda motorsåg.

Medan kålroten kokar kan du hitta på nåt annat skoj men när den börjar bli klar är det läge att sätta ugnen på 225° och börja med toppingen.

Blanda 3 delar senap med 1 del tomatpuré och 1 del sirap. Mums!
När roten känner sig färdig i grytan häller du av vattnet och låter den svalna något. Sedan lägger du den på ett ugnsfast fat och penslar på, runt om så gott det går, tills allt som syns av roten är täckt. Häll över skorpmjöl på toppen för en fin yta och ös in hela rubbet i ugnen i 20-30 minuter.

måndag 8 december 2014

Lucka 8: Lussebullar

Andra advent har passerat och nu kliar det i lussebullebakarfingrarna. Har ni en måndagseftermiddag över?
Bra, här kommer det klassiska och väl beprövade receptet:


50 gram jäst
 1 dl socker
 1/2 tesked salt
 2 dl olja
 5 dl Oatly havredryck
 1-2 paket saffran
 15-17 dl vetemjöl
 En näve russin

 1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt sockret. Låt det smälta ihop.
 2. Tillsätt salt, olja, havredryck som värmts till 37¤, saffran och slutligen mjölet (spara lite till utbakningen).
 3. Arbeta ihop degen tills den släpper från bunken.
 4. Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
 5. Baka ut som s-krumelurer, bullar, snurror eller hur ni vill och garnera med russin.
 6. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.
 7. Grädda bullarna i 250 grader i ca 8-10 minuter.


Glöm inte att spara några till Lucia!
// Myran

söndag 7 december 2014

Lucka 7: Vego bokklappar

Det börjar närma sig klapphets. Mormor ska ha, pappa ska ha, syrrans ungar ska ha, bästa vännen ska ha, ja, ni fattar. Denna eviga jakt på presenter i juletid, denna hets som kan vara både mysig och fruktansvärd.
Kanske har ni bestämt att skippa klapparna i år? Eller att alla köper en varsin som lottas ut?
Eller kanske hänger det på just dina axlar att fixa grejer till varenda avlägsen släkting och granne och jobbkollega och facebook-kontakt.
Kanske ligger sanningen någonstans mittemellan.

En bok är kanske den mest klassiska gåvan, och vad vore jag för veganbloggare om jag inte samlat några bra tips på böcker att ge bort i julklapp?



Till barnfamiljen:
"Mera vego" av Sara Ask och Lisa Bjärbo.
Helt underbar bok som sänker pretentionerna och med färgglada bilder och muntert tilltal ger de bästa tipsen om hur man introducerar kidsen till grönsakernas magiska värld. Passar lika bra till köttätare med köttfri måndag-ambitioner som vegofamiljer som vill ha ny inspiration i vardagsstressen.
Jag har själv boken och kan säga att den passar lika bra till oss som inte har barn. Alla recept är inte veganska men många har tips på hur rätten kan "veganifieras".



Till den ständige köttförsvararen:
"Äta djur" av Jonathan Safran Foer.
En rejäl uppgörelse med köttindustrin som redan blivit en modern klassiker. Till skillnad från många andra vegoförespråkande böcker nådde den här utanför den innersta kretsen och fick stor uppmärksamhet. Boken utgår från hur köttkulturen och djuruppfödningen ser ut i USA men går bra att applicera på svenska förhållanden. Sätt den i handen på brorsan, kusinen eller mostern som alltid retas, så får vi se vem som skrattar bäst. Mohaha!



Till tonåringen:
"Ett annat sätt att vara ung" av Per Nilsson.
Filosofisk och finkänslig ungdomsroman om tonåringen Hannah som försöker göra världen till en bättre plats. Hon är vegan och hennes tankar om djur och etik får ta plats men här finns också flera andra spännande vinklar med komplicerade kärleksrelationer, moraliska dilemman och inte minst kuslig förföljelse. En klassiker i ungdomslitteraturen.



Till den lilla bokslukaren:
Gösta Knutssons böcker om Pelle Svanslös.
Pelle Svanslös kommer ni väl ihåg? Knutsson skrev ett helt gäng mysiga och spännande sagor om denna lilla kisse. Det genomgående budskapet i böckerna är att godheten segrar och att ingen är mindre värd för att den är annorlunda. Och katter är ju alltid svåra att motstå.
"Första djurboken" av Lars Klinting.
Fina illustrationer och bra fakta om våra svenska djur som uppmuntrar till utflykter och utforskande. Här finns även "Första fågelboken" och "Första insektsboken".
"Hit och dit men ganska långt bort" av Johan Althoff.
Söt och väldigt rolig bok om djuren i skogen, som ger sig ut på en liten resa där de stöter på en hel del konstigheter, bland annat människor. Perfekt för högläsning.



Till djurhatare och djurälskare:
"Bästa vänner" av Jennifer S Holland.
Djurhatarens hjärta kommer att smälta och djurälskaren kommer att gråta floder till den här lilla coffee table-boken som radar upp exempel på när djur har visat kärlek och ömhet över artgränserna. Tydligen skildras många djur som lever i fångenskap och det är ju tråkigt, men budskapet blir ändå att om djur är förmögna att känna empati, varför kan inte vi?

lördag 6 december 2014

Lucka 6: Varm äppeldricka

För några år sedan var jag i Prag och då passade jag på att gå på café och dricka varm saft. Eller något åt det hållet. Jag minns inte vad det kallades och jag vet inte exakt vad det var gjort av men i mina ögon, och enligt mina smaklökar, verkade det vara äppeljuice som värmts upp och hällts i glasmugg och sedan kryddats med kanel och pyntats med några russin i botten.
Det var väldigt gott och kändes väldigt juligt, fast det var i maj.

Efter att ha googlat lite bestämde jag mig för att testa helt vilt med vad jag tyckte kändes som rimliga ingredienser.

Så jag kokade upp en liter äppeljuice, kryddade med 1 tsk kanel, 1 tsk ingefära (pulver), 1 tsk socker, hällde upp i ett fint glas och pyntade med några russin och äppelbitar.
Och nu sitter jag med den här i handen:

Mysigt alternativ för den som tröttnat på glögg eller bara vill variera sig. Och smaken passar nog lika bra hela vintern, jul eller inte.

// Myran

fredag 5 december 2014

Lucka 5: Julmat i Halmstad

Kanske finns det två faser under året då det är lite extra jobbigt att vara vegan: sommargrillningen och julborden.
Jag tror att de flesta specialkostare håller med mig om att det är när ens egna matpreferenser krockar med omvärldens matnormer som man börjar önska att man var en sån där normal människa. Jag längtar inte efter kött när jag står i mitt eget kök och lagar min egen favoriträtt. Jag ångrar inte mitt kostval när jag väljer havredrycken i mejerihyllan istället för tuttmjölken. Men när det ska flängas runt på stan efter en restaurang som kan tänka sig att försöka tillaga något ätbart till den där krångelpellen, samtidigt som jag vet att resten av gänget bara vill sätta sig på första bästa ställe och beställa in sin fläskfilé, då är det inte roligt.
Och när varenda svennebanan slänger upp sin färdiga flintastek på grillen medan jag själv sitter och trär små tomater på spett eftersom det inte fanns något annat att tillgå i affärn, då är det inte roligt.
Och när alla ens kollegor (om man har sådana) eller alla ens vänner eller släktingar frossar i julbord medan jag själv vet att jag måste åka minst tio mil för att hitta en vegansk variant eftersom det vore galenskap att punga ut tvåhundra spänn på ett bord där jag bara kan äta rödkålssalladen, då är det inte roligt.

Så i år hade vi planer på att åka till Liseberg, njuta av julmarknaden, hälsa på tomten och frossa i den veganska julbuffén!
Sen körde det ihop sig lite. Vi får se om det blir av.
Men nu har jag hittat något som ligger ännu närmre...

Kolla in:
Det är Raw Food Café i Halmstad som bjuder på denna veganska jultallrik för dryga hundralappen, som rymmer bland annat auberginesill, rödbetssallad och fröbollar med lyxig svampsås. Bilden snodde jag helt fräckt från deras facebooksida, hoppas det var okej.
Boka in en dejt här med familjen, kompisen eller vem som än vill följa med och testa något nytt(igt).

Smaklig måltid!
// Myran

onsdag 3 december 2014

Lucka 4: Julmusik för djurvänner

Tänk om vi veganer och vegetarianer skulle vägra lyssna på musik gjord av folk som äter kött.
Det skulle bli ganska begränsande. Majoriteten av de människor som skapar musik är inte vegetarianer eller veganer. Men vissa är ju.
Kommer ni på några, sådär spontant? Det kan vara knepigt. Paul McCartney känner vi ju till. Att Thomas Di Leva och Amanda Jensen ratar kött visste jag också om.
Men visste ni att Charlotte Perelli inte vill ha någon gris på sitt julbord? Det visste inte jag.
Ibland kan det vara kul att påminna sig om att vi är många där ute i världen som har tagit ställning. Det är inte bara några enstaka "övervintrade hippies" (som det brukar heta) utan massor av människor av alla slag: folkkära artister, politiker och ledare, gamla gubbar och tanter, punkare och schlagersångare, supermodeller och forskare, världskändisar och kanske din granne.
Så för att hylla det har jag satt ihop en jul-lista, med julmusik sjungen av enbart artister som är vegetarianer eller veganer. Bara för skojs skull!
Djurvännernas jul
Lägg gärna till fler om ni kommer på någon. Och säg till om det skulle ha slunkit in någon köttätare av misstag (jag kan ju tex ha hittat gammal information som har blivit inaktuell)!

Join the vegan choir!

// Myran

Lucka 3: DIY trillingnöt

Tänk dig en julafton. Granen står grön och grann och pyntad, Kalle rullar i tv-rutan och julklapparna är ännu oöppnade. Släkten sitter i soffan och mimar med i replikerna och nynnar med i musiken från tv:n.
På bordet står chokladasken.
Det har muttrats en del om innehållet i den där asken. Den som sträcker sig fram för att norpa en pralin gör det inte utan visst missnöje. Trillingnöten är ju borta.
Då gör du - veganen - entré i rummet. Bärandes på ett fat med hemgjorda trillingnötter!
Du ställer fatet på bordet. Alla ögon vänds nu mot detta fat och dess innehåll.
Ingen vill börja. Visserligen är nötchokladsuget överväldigande, men det där är ju... veganskt... Går det verkligen att äta?
Men förr eller senare vågar någon smaka och snart är alla där och slåss om gobitarna. Dyra köpeaskar med bristfälligt innehåll kan slänga sig i väggen. Alla vill ha ditt recept.
Veganen har segrat! Vår ondskefulla hemliga agenda har nu infiltrerat släktens julfirande! Mohahaha!
(Gick jag för långt där i slutet? Hm.)

Nåja. Vi veganer är ju vana att själva skapa det som fattas oss i matväg och just trillingnötter är svinenkelt att slänga ihop. Testa själv!

Den mindre snygga versionen:

Smält 400 g choklad, antingen mörk eller ljus utan mjölk. (Ni vet hur man gör va? Koka vatten i en kastrull, använd en tålig tallrik som lock och knäck chokladen i bitar på tallriken, rör runt tills det har smält.)
Placera ut ca 100 g skalade hasselnötter, tre och tre, i knäckformar.
Häll chokladen i klickar över nötterna med en sked. Låt stelna och svalna.

Den tjusigare, och lite pilligare, varianten:

Lika stor mängd choklad och nötter här: 400 g respektive 100 g.
Smält 200 g choklad och blanda ner de skalade hasselnötterna i chokladbadet.
Placera ut chokladnötterna, tre och tre, på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ dem svalt för att stelna. Smält 100 g choklad till och doppa varje trillingnöt.
Låt stelna, smält sedan 100 g choklad till och ringla över pralinerna i smala ränder, till exempel med hjälp av en gaffel.

Färdigt att servera!

// Myran

tisdag 2 december 2014

Lucka 2: Var en hönshjärna!

Jag ljög! Jag sa att jag inte skulle ha några djur alls i den här kalendern. Men det var lögn.
Allt är den här låtens fel. Den är så bra. Videon är så fin. Refrängen: en sådan höns-hyllning!
Jag gillar verkligen hönor. Hönor är fantastiska och underskattade. Det är ett av de djur som behandlas sämst av oss människor och det märks inte minst i språket. Att kackla som en höna ses som något negativt. Hönshjärna, då är man riktigt korkad. En flock höns.
Föga överraskande finns det kopplingar till misogyni (kvinnohat) också. Män som ser ner på kvinnor använder ofta hönor som metafor för att uttrycka sitt ogillande gentemot kvinnor. Att liknas vid en tupp är inte alls lika illa utan kan tvärtom vara positivt: stolt som en tupp.
I verkligheten har förstås tupparna inga manliga privilegier, istället brukar det vara direkt från ägget rätt ner i döden som gäller. Om det är bättre eller sämre än ett kort liv med benskörhet, avklippta näbbar, onaturlig massäggproduktion och trånga burar/trånga golv i lysrörsfabriker är väl en smaksak.
En roligare grej att tänka på när det kommer till fåglar är att de är släkt med dinosaurierna. Hur otippat är inte det? Och coolt.

Men nog pratat om hönor! Dags att sjunga som en höna istället.

måndag 1 december 2014

Lucka 1: Paddans bästa potatisgratäng

Nu börjar den matigaste julkalendern!
24 luckor, fulla av recept, tips och pyssel: några repriser, en del nytt, godis, drinkar och rejäl mat, men inte en enda ynka stackars muskelslamsa så långt ögat når. Och ingen bröstmjölk. Och ingen hönsmens. Och ingen päls. Inga jädra djur helt enkelt.

Först ut är Paddans finfina, och otroligt enkla, recept på potatisgratäng.
Perfekt som basrätt till julbordet!


1 purjolök
2 msk margarin
10 potatisar
2,5 dl / ett paket sojagrädde
3 dl sojamjölk

Skär purjolöken fint och stek i margarin tills den blir mjuk och fin (men inte bränd).
Skala och skiva potatisen i tunna skivor och blanda med löken i pannan.
Häll på grädde och mjölk och låt koka upp. Krydda med salt och peppar. Denna sås ska sjuda under omrörning, enligt Paddan tills den "blir krämig".
Ös ner hela innehållet i en ugnsform och jämna till. In i ugnen på 200°C i 45 minuter.
Klart!
På bilden serverat med morotsbiff och guaccamole.


Glad och grön advent allihopa!

// Myran