lördag 21 februari 2015

Syltkakor i farmor-stil

Min farmor bakade alltid syltkakor. Det var en älskad klassiker i fikakorgen, en liten ruta med lingon och havre som fick det att vattnas i munnen på barnbarnen.
I vuxen ålder har jag försökt hitta ett bra recept på dessa syltkakor. Men de flesta verkar tolka "syltkaka" som hallongrottor, som inte är i närheten av lika goda och festliga som farmors syltkakor.
Så småningom närmade jag mig det jag sökte, men allt som oftast skulle det vara ägg i degen. Det är mycket möjligt att det var ett sådant recept som min farmor följde men för något år sedan hittade jag faktiskt en kaka som smakar precis som jag minns farmors syltkakor och som går utmärkt att göra på veganvis. Receptet jag har härmat kallar kakan för Lingonkaka från norr.

Här är receptet:

9 dl vetemjöl
5 dl strösocker
6 tsk bakpulver
350 g mjölkfritt margarin

750 g lingonsylt
3 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker

Blanda mjöl, 3 dl socker, bakpulver och 300 g margarin till en deg. Den ska bli lite smulig. Häll ut den på en ugnsplåt med bakplåtspapper och bred ut den till kanterna. Bred ut lingonsylten över hela kakan.
Smält sedan 50 g margarin och blanda ihop med havregryn och vaniljsocker. Bred ut detta lager på kakan och grädda den i 20 minuter i 200 grader.
När kakan har svalnat, skär den i små eller stora rutor. Bjud sedan över släkten och ha kalas!